În ultimii cinci ani, membrii Asociației Române de Factoring (ARF) au gestionat creanțe comerciale de peste 14.5 miliarde de euro, oferind o susținere esențiala nevoii de finanțare din economie. În prezent, ARF numără noua membri, bănci și IFN-uri: Access Financial Services IFN, BANCA COMERCIALA ROMANA S.A., Banca TRANSILVANIA S.A., BRD – Groupe Societe Generale S.A., Banca de Export-Import a Romaniei EximBank – S.A.,IFN NEXT CAPITAL FINANCE S.A., ING Bank S.A., RAIFFEISEN BANK S.A și UNICREDIT BANK S.A.
În ultimii cinci ani, piața de factoring a crescut cu peste 100% (2015 vs. 2010), iar anul trecut a înregistrat cel mai mare avans din Europa față de 2014, și anume, 35%. “Contribuțiacea mai mare în această creștere o au băncile, prin departamentele lor specializate. Pe de altă parte, și IFN-urile au un rol apreciabil în această evoluție, mai ales prin asigurarea unei oferte diverse pe piață, pentru toate profilurile de companii. De altfel, toată această creștere a pieței din ultimii ani generează un interes crescând din partea unor capitaluri externe, mai ales din Europa și SUA, pentru finanțarea sectorului de factoring de la noi, în special prin IFN-uri. Tendința fondurilor la nivel internațional este să își restrângă accelerat pozițiile de pe piețe BRIC și să caute oportunități în spații cu profil de risc mai mic. Din informațiile vehiculate in cadrul asociațiilor internaționale la care membrii ARF sunt afiliați, atât piața de factoring din România, cât și cea din Polonia reprezintă evoluții tentante și suficient de previzibile pentru aceste capitaluri/fonduri de investiții. Rămâne de văzut cum vom putea veni și stimula cererea eligibilă din partea companiilor de la noi, pentru a atrage aceste disponibilități, iar, aici, un rol esențial il are chiar Asociația Română de Factoring, prin activitațile ei de promovare”, explică Bogdan Roșu, președinte ARF.
Evoluția pozitivă a factoringului din România a atras atenția și organismelor internaționale de profil, care au hotărât ca în perioada 1-2 iunie 2016 să organizeze la București, cu sprijinul EBRD, Conferința Regională de Factoring din Europa Centrală și de Est. Conferința este organizată de Factors Chain International (FCI) și International Factors Group (IFG), recent fuzionate în cea mai importantă organizație de factoring la nivel mondial, care reunește peste 400 de membri, din 90 de țări, cu sprijinul EBRD. “Semnalele oferite de organismeleinternaționale relevante, odată cu organizarea unui astfel de eveniment la București pentru a doua oară în ultimii 3 ani, arată că evolutia pe care am înregistrat-o pe plan local în ultimii ani este îmbucurătoare și merită susținută”, adaugă Bogdan Roșu.
Conform datelor Asociației Române de Factoring piața a atins, în 2015, un nivel de 3,65 miliarde de euro, motoarele cele mai dinamice de creștere situându-se în zona IMM-urilor.
Asociaţia Română de Factoring, prin membrii săi, îşi asumă, de cinci ani, rolul de a promova multiplele beneficii pentru companii prin accesarea acestui produs: lichidizarea creanţelor, administrarea eficientă a portofoliului de clienţi, inclusiv prin extinderea termenelor de plată, externalizarea colectării creanţelor, reducerea costurilor de finantare si chiar acoperirea riscurilor de neîncasare.