EximBank urcă pe poziția a patra în topul băncilor cu activități de factoring

Cu o cifră de afaceri de 56,6 milioane de euro în 2015, EximBank a urcat pe poziția a patra în clasamentul băncilor locale cu activități de factoring, un serviciu de scontare și administrare de facturilor comerciale, conform datelor furnizate de Factors Chain International (FCI) și citate de instituția de credit al cărei acționar majoritar este Ministerul Finanțelor.

EximBank, banca de stat dedicată finanțării exportatorilor, avea active totale de circa 4 miliarde de lei, echivalentul  a circa 900 milioane de euro în primul trimestru, în creștere cu 4% față de anul anterior, potrivit celor mai recente date disponibile, scrie News.ro

”Cu cu o dublare a cifrei de afaceri pe factoring extern, am reușit ca, la nivel agregat, în 2015, să realizăm un rulaj total de trei ori mai mare față de 2014. În prima parte a acestui an continuăm același parcurs astfel că suntem optimiști în privința rezultatelor pe care le vom înregistra la finele lui 2016”, a spus președintele executiv al EximBank, Traian Halalai.

Conform datelor Factors Chain International, EximBank a ocupat în 2014 poziția a cincea în clasamentul factorilor de export, cu o valoare a facturilor cesionate de exporatori de 21,8 milioane de euro. Banca este membră a FCI din 2013.

Pe parcursul anului trecut, activitatea EximBank s-a concentrat pe oferirea a două tipuri de produse – factoring de export fără regres și factoring intern (cu și fără regres), operațiunile de factoring internațional deținând ponderea cea mai importantă în cifra de afaceri a băncii (85%).

În ceea ce privește profilul clienților, faptul că finanțarea poate fi de până la 100% din valoarea nominală a facturii a atras companii care se încadrează atât în categoria entităților de tip corporate, cât și întreprinderi mici și mijlocii, firmele mici fiind cele mai active, cu o pondere de 69% în portofoliul de clienți.

Instrumentele financiare ale EximBank sunt dedicate exclusiv segmentului corporate și pot fi accesate de orice tip de societate comercială, fie că este IMM sau companie mare, derulează tranzacții internaționale, ori se adresează numai pieței interne.

Pe parcursul ultimilor trei ani, banca s-a concentrat pe revitalizarea serviciilor bancare complementare și și-a dezvoltat și consolidat portofoliului de produse de trezorerie, cash management, trade finance și factoring.

EximBank are o cotă de piață de circa 1%, iar la finalul anului 2014 se situa pe locul 19 în sistemul bancar în funcție de activele deținute. Rata creditelor neperformante ale băncii este de 3,3%. Spre comparație, media ratei creditelor neperformante la nivelul sistemului bancar era de aproape 13% la finele lunii august a anului trecut.