UniCredit Bank a realizat un volum al operaţiunilor de factoring de 886 milioane de euro în 2015, în creştere cu 31,65%

UniCredit Bank a înregistrat în 2015 un volum al operaţiunilor de factoring de 886 milioane de euro, în creştere cu 31,65% comparativ cu anul precedent, reprezentând un maxim istoric pentru companie, potrivit unui comunicat remis, joi, AGERPRES.

Segmentele care au contribuit semnificativ la acest rezultat au fost: Metale, chimicale, apă şi reciclare (23% din total, cu o creştere de 55% faţă de 2014), Autovehicule, utilaje şi echipamente (cu o pondere de 11,5%), Agricultură, pescuit şi produse alimentare (cu o pondere de 10%). Pe locul cinci ca şi contribuţie la realizarea volumului total (de 7%), însă cu o creştere în 2015 de peste 60% faţă de anul precedent, segmentul Bunurilor de larg consum (FMCG) a generat portofoliul cel mai echilibrat din punctul de vedere al riscului asumat, al disipării acestuia, dar şi al potenţialului de creştere.

Segmentul Silvicultură, prelucrare lemn şi construcţii a contribuit în 2015 cel mai puternic la realizarea volumului de factoring al UniCredit Bank – reprezentând 29,5%, deşi investiţiile publice, şi mai ales marile proiecte de infrastructură, care au fost până în 2012 unul dintre principalele motoare de creştere a pieţei de factoring, continuă să lase de dorit în anvergură şi număr.

„În ceea ce priveşte proiectele realizate cu debitori entităţi publice, sunt de remarcat reducerea termenelor de plată contractuale, dar şi îmbunătăţirea comportamentului de plată la modul general (reducerea întârzierilor), odată cu intrarea în vigoare a Legii 72/2013 pentru combaterea întârzierii în executarea obligaţiilor de plată a unor sume de bani rezultând din contracte. Loc de optimizare rămâne, întâlnind în continuare cazuri extreme, unde întârzierile la plată riscă să afecteze relaţia antreprenorilor cu subcontractorii, dar şi stabilitatea financiară a acestora din urmă”, a declarat Alecsandra Valasuteanu, şeful departamentului Factoring în cadrul UniCredit Bank, citată în comunicat.

UniCredit Bank oferă un pachet complex de produse de factoring: factoring intern şi de export cu şi fără regres, factoring de import, servicii de colectare independente, reverse factoring (cunoscut şi sub denumirea de supply chain financing). La nivelul anului 2015, ponderea cea mai mare în rulajul înregistrat au avut-o operaţiunile din factoring intern (77% din totalul creanţelor gestionate). Rulajele realizate la nivelul factoringului de export fără regres au crescut cu 11%, iar cele din tranzacţiile de factoring de import cu 10% faţă de 2014. Şi în 2015 produsul vedetă din punctul de vedere al evoluţiei a fost factoringul intern fără regres, care a înregistrat o creştere de 76% faţă de 2014, bazată în principal pe tranzacţiile de reverse factoring.

„Factoringul reprezintă pentru UniCredit Bank un produs strategic, iar evoluţia foarte bună pe care am înregistrat-o în 2015 – un maxim istoric pentru noi – ne ajută să ne consolidăm poziţia de formator pe această piaţă. La fel ca în ultimii trei ani, ne-am concentrat şi în 2015 asupra segmentului de companii mici şi mijlocii, acestea reprezentând în viziunea noastră motorul unei economii sustenabile. Astfel, companiile cu cifra de afaceri sub 5 milioane de euro au contribuit cu 30% din totalul volumului de factoring derulat de UniCredit Bank, iar cele cu cifra de afaceri între 5 şi 50 de milioane de euro cu peste 45%, în 2015 fiind deschise peste 75 noi tranzacţii cu clienţi provenind din aceste două segmente”, a mai spus Alecsandra Valasuteanu.

Sursă știre: Economica.net