Piața de factoring a crescut la 3,65 miliarde euro în anul 2015, susținută de IMM-uri

Piața de factoring a crescut anul trecut cu 35%, la 3,65 miliarde euro, evoluția fiind susținută în principal de IMM-uri, care au afaceri de până la 5 milioane euro, construcțiile reprezentând cel mai activ domeniu pe factoringul intern, cu o cotă de 23%, potrivit datelor asociației de profil.

„Tendința de creștere s-a prefigurat încă de la mijlocul anului trecut, când anumite produse de factoring înregistraseră creșteri semnificative. Vorbim aici despre factoringul tradițional, pe care IMM-urile l-au accesat mai mult decât oricând, dar și despre reverse factoring, preferat de marile companii pentru finanțarea furnizorilor proprii”, a declarat într-un comunicat Bogdan Roșu, președintele Asociației Române de Factoring (ARF), conform Mediafax.

Cel mai mare volum de finanțări a fost accesat de companiile cu cifra de afaceri de peste 50 milioane de euro, cu o cotă de 36% din piața de profil, însă cea mai mare contribuție la creșterea pieței, cu o creștere de peste 90% față de 2014, au avut-o companiile cu cifră de afaceri sub cinci milioane de euro, acestea urcând la o cotă de piață de 29%.

„Această evoluție este una firească din punctul nostru de vedere, pentru că, la bază, factoringul este un produs destinat finanțării și gestiunii portofoliului IMM-urilor. Acesta a fost profilul de companii către care s-a adresat încă de la început și iată că piața și eforturile băncilor și IFN-urilor specializate reglează foarte bine aceste oportunități de finanțare, direcționându-le exact către zonele care au nevoie„, a mai spus Roșu.

Sectorul construcțiilor a rămas și anul trecut lider în accesarea factoringului intern, cu o cotă de 23%. Domeniul energiei a consemnat o creștere de șase ori, iar sectorul IT&C a consemnat o triplare, atât la intern, cât și la export.

„Legat de evoluția consumului și de impactul acestuia în volumele de factoring, am observat o creștere de peste 33% în suma absolută generată de furnizorii companiilor din zona de FMCG, care au accesat factoringul intern. Alte domenii care au înregistrat creșteri importante au fost metale, chimicale & reciclare, 49%, și, respectiv, transporturi, 44%”, a punctat președintele ARF.

Cel mai puțin finanțat sector prin factoring intern rămâne farma, care a înregistrat o scădere de 22% față de 2014.
În ceea ce privește factoringul de export, cele mai importante creșteri au fost înregistrate în domeniile IT&C (creștere cu 166%), construcții (+40%), precum și în transporturi (+17%).

În cea mai mare parte, comportamentul la plată al debitorilor se îmbunătățește semnificativ de la an la an, ca urmare a gestiunii creanțelor, specifice operațiunilor de factoring. Astfel, reducerea termenului mediu de întârziere la plată de la 15 zile în 2014 la 10 zile în 2015 arată o creștere a disciplinei în ceea ce privește plățile.

„Această evoluție demonstrează încă o dată beneficiul acestui produs pentru clientul de factoring, prin reducerea termenului mediu de încasare a facturilor, fără necesitatea unei presiuni directe asupra debitorilor, dar în baza unei abordări formale, specializate, din partea factorului, pentru a obține o poziție prioritară pe lista de plăți”, a subliniat Roșu.

Asociația este compusă din Access Financial Services IFN,BCR, Banca Transilvania, BRD, IFN Next Capital Finance, ING Bank, Raiffeisen Bank și UniCredit Bank.