În urma unui studiu derulat la începutul anului de către Asociația Română de Factoring (ARF) reiese că domeniul auto și al echipamentelor (inclusiv piese) s-a finanțat in 2014 prin operațiuni de factoring intern si extern în valoare totala de peste 340 milioane de euro. “Sectorul auto reprezintă 11,74% din totalul operațiunilor de factoring intern derulate anul trecut si se situeaza astfel pe locul trei, după construcții (pondere 23,82%) si FMCG (pondere 15,15%), in timp ce la import si export se situeaza pe locul doi.”, precizează Bogdan Roșu, președinte ARF.
Studiul pieței de factoring din 2014 ne mai oferă o informație interesantă despre piața auto, care a raportat creșteri anul trecut, atât la export, cât și la import. Această tendință se observă și în ponderea pe care aceasta industrie o deține în totalul operațiunilor de factoring de import (27,58 %) și respectiv în factoringul de export (11,98 %) din totalitatea rulajelor realizate, în creștere față de 2013. “De fapt aceste cifre confirmă tendințele pieței auto de anul trecut si anume revenirea pe creștere după o perioadă de declin prelungit. Finanțarea tranzacțiilor comerciale interne din sectorul auto a scăzut usor, în linie cu cererea și respectiv producția autohtonă. Românii au cumpărat mai multe mașini per total, însă o pondere mai mică pentru mașinile făcute în țara noastră, preferând autoturismele de import, unde s-au înregistrat creșteri, pe fondul unui regim fiscal încă prea permisiv. Pe de altă parte nivelul de finanțări pe export relevă și o creștere a exporturilor auto, confirmată recent și de către industrie (APIA).”, menționează Bogdan Roșu.
Studiul realizat de ARF are la bază informații furnizate de membrii asociației (Access Financial Services IFN, BANCA COMERCIALA ROMANA S.A., Banca TRANSILVANIA S.A., BRD – Groupe Societe Generale S.A., IFN NEXT CAPITAL FINANCE S.A., ING Bank S.A., RAIFFEISEN BANK S.A, ROMFACTOR S.R.L., UNICREDIT TIRIAC BANK S.A.), precum şi de la alte instituţii financiare non-membre.
Factoringul este o operațiune financiară care are la bază un contract încheiat între o parte (Furnizor) și o altă parte (Factor), în baza căruia Furnizorul cesionează Factorului creanțele rezultate din contracte de vânzare bunuri/prestari servicii, încheiate între Furnizor și partenerii săi (Debitori). Pe baza acestui contract, Factorul va finanța Furnizorul, prin plata în avans a creanțelor cesionate, ocupând-se ulterior, în nume propriu, de administrarea creanțelor cesionate și de colectarea lor.
10.09.2014, BURSA – „ARF: Piața de factoring a scăzut cu 9% la șase luni”