Asociația Română de Factoring: “Lipsa investițiilor poate produce în acest an o contracție a pieței de factoring între 8% și 10%”

Asociaţia Română de Factoring (ARF) a realizat o evaluare a tendințelor din piața de factoring, având la bază date furnizate de membrii asociației, referitoare la evoluțiile din prima jumătate a acestui an. Informațiile au fost oferite de către membrii ARF (Access Financial Services IFN, BANCA COMERCIALA ROMANA S.A., BRD – Groupe Societe Generale S.A., Banca TRANSILVANIA S.A., IFN NEXT CAPITAL FINANCE S.A., ING Commercial Finance IFN S.A., RAIFFEISEN BANK S.A., RBS Bank (Romania) S.A., ROMFACTOR S.R.L., UNICREDIT TIRIAC BANK S.A.), cât şi de două instituţii financiare non-membre, Bancpost S.A. şi Direct Factor IFN S.A.

Nivelul pieței de factoring a ajuns în prima jumătate a anului la aproximativ 1,1 miliarde de euro, înregistrând o scădere de aproximativ 9 procente față de aceeași perioada a anului trecut.Din punct de vedere al produselor, creșterea cea mai mare s-a înregistrat la factoringul de import, prima jumătate a lui 2014 generând cu 14 procente mai mult față de aceeași perioadă a anului trecut. „Această structură merge, practic, în paralel cu evoluția de ansamblu a economiei, unde creșterea peste așteptări a consumului nu a generat noi locuri de muncă în Romania, ci s-a facut, în principal, pe bază de importuri, creșterea producției industriale încetinind în S1. În același timp, factoringul de export s-a diminuat cu 4%, evoluție total opusă celei din 2013, când factoringul de import scădea cu 20%, iar cel de export creștea cu 4%, față de 2012”, precizează Bogdan Roșu.

Sectoarele de activitate care au continuat sa înregistreze creșteri în accesarea serviciilor de factoring au fost cele din zona auto, metalurgică, electronice & telecomunicații. Un element pozitiv ar putea aduce și producția agricolă, care anul acesta este ridicată, însă de o calitate inferioară față de 2013, în masura în care se vor găsi piețe de export, în condiții comerciale avantajoase.

“Lipsa investițiilor poate produce în acest an o contracție a pieței de factoring între 8 și 10%, însă există si posibilitatea să ne situăm cu cifrele la același nivel cu anul trecut. Totul depinde, însă, de reluarea accelerată a procesului investițional, cu efecte, cel mai probabil, anul următor. Mă refer, aici, atât la investițiile realizate de stat, cât și la cele private. Scăderile consistente înregistrate în sectorul construcțiilor, “susținute” și de creșterile accizelor la carburanți, de taxa pe construcții speciale, și de rata redusă a absorbției fondurilor europene s-au reflectat, în primul rând, în scăderea activității firmelor, dar și, implicit, asupra pieței în care ne desfășurăm activitatea. De asemenea, nu excludem dintre factorii care au influențat aceste rezultate și contextul politico-economic generat de conflictul din Ucraina, care proiectează o aură de nesiguranță asupra întregii zone, ținând departe fluxurile investiționale și începând să afecteze din ce în ce mai vizibil sfera comercială, în linie cu sancțiunile stabilite la nivel European. În plus, fiind vorba despre un an electoral, în care, până acum, în sectorul public, investițiile au fost copleșite de creșterea cheltuielilor, rămânem rezervați cu privire la un scenariu optimist, de revenire a pieței în a doua jumătate a anului”, a menționat Bogdan Roșu președinte ARF.

11.03.2014, BURSA – „Piata de factoring a scazut anul trecut cu peste 5%, la 2,72 miliarde de euro”

10.03.2014, ZIARUL FINANCIAR – „Piaţa de factoring a scăzut anul trecut cu peste 5%, la 2,7 miliarde de euro”

10.03.2014, HOTNEWS – „Piata de factoring a coborat la 2,72 miliarde de euro in 2013, dupa o contractie de circa 5-6%”