Studiul de piață semestrial al Asociației Române de Factoring (ARF) a relevat un nivel al pieței de 2.25 miliarde de euro la mijlocul acestui an. Studiul are la bază date oferite atât de membrii ARF (bănci si IFN-uri), dar și estimări ale asociației cu privire la restul jucătorilor din piață. “Din comparația cu aceeași perioadă a anului trecut, se constată ca piața de factoring este într-o etapă de stabilizare, cifra totală situându-se în aceeași zonă, cu un ușor plus valoric, de aproximativ 2%” declară Bogdan Roșu, președinte ARF.
„Temperarea creșterii volumelor de factoring a fost indusă atât de factori specifici pieței locale, cât și exogeni. La nivelul primului trimestru un impact negativ puternic a fost resimțit odată cu introducerea taxei pe activele bancare. În același timp, întreaga perioadă a suferit ca urmare a degradării situațiilor financiare, dar și a comportamentului la plată în sectorul public (influențate de același pachet de măsuri fiscale, dar și de gestionarea bugetelor, specifică unui an electoral). Încetinirea creșterii economice în zona EURO și, în mod special intrarea în recesiune tehnică a Germaniei, principal partener comercial al României, cu o pondere semnificativă în comerțul transfrontalier al țării noastre, au facut și mai dificilă misiunea furnizorilor de servicii de factoring”, a continuat președintele ARF.
Profilul companiilor care accesează finanțări de factoring se păstrează în aceleași coordonate ca anul trecut. Astfel, 39% sunt firme mari, cu cifra de afaceri peste 50 de miloane de euro, în timp ce companiile din zona IMM au o pondere de 22%. Restul procentelor se află în zona societăților care au cifre de afaceri între 5 și 50 milioane de euro.
34% din finanțările interne sunt realizate prin factoring revers
În cifre absolute, estimam ca factoringul intern s-a menținut la un nivel de 1.7 miliarde de euro, similar cu aceeași perioadă a anului 2018.
Factoringul invers (Reverse Factoring / Supply Chain Financing) se află într-o creștere constantă, fiind foarte bine receptat de către aderenți. Cifra înregistrată pe acest produs, la nivelul pieței, a ajuns la aproximativ 600 milioane de euro în prima jumatate a anului, în creștere cu 7% față de primul semestru al anului trecut. Factoringul invers este prezent în piață de aproximativ zece ani, dar a fost dezvoltat puternic cu precadere în ultimi patru ani, reprezentând, la momentul colectării datelor studiului, aproximativ 34% din volumul total al operațiunilor de factoring intern. “Acest tip de finanțare are o trasatură specială, în sensul că este propus furnizorilor de servicii și produse direct de către beneficiarul acestora, împreună cu furnizorul de factoring partener. În baza structurii agreate între părți, furnizorii își pot încasa facturile imediat dupa emitere, iar Debitorul cedat, inițiatorul programului de factoring invers, beneficiază de o optimizarea a cash-flow-ului, ambii parteneri suportând costuri extrem de avantajoase, bazate pe situația financiară solidă a Debitorului”, explică Bogdan Roșu.
Chiar dacă raportat la piață, volumele de factoring revers realizate de IFN-uri sunt încă modeste, ca tendință, se poate remarca o dublare a acestor operațiuni.
La realizarea estimarilor de piață la nivelul primelor 6 luni din 2019 au contribuit un număr de 11 bănci și instituții financiare nebancare, care oferă servicii de factoring.