Cu o creștere de peste 43% în 2011, factoringul a devenit produsul de creditare preferat de companiile românești

În timp ce piața creditelor pe termen scurt oferite companiilor a crescut în 2011 cu 10%, piața de factoring a înregistrat o creștere de 43.5%, atingând un volum record de 2.58 miliarde de euro, echivalentul a 2% din PIB. Față de 2010, factoringul intern a avut o creștere de 49.5%, în timp ce factoringul extern (de export și import) a crescut cu 25.5%.

Asociația Română de Factoring (ARF) a derulat la începutul anului 2012 un studiu de piață menit să analizeze în detaliu, pentru prima dată în istoria produsului în țara noastră, activitatea de factoring din România. Studiul se bazează pe informațiile aferente anului 2011, oferite de membrii asociației: BANCA COMERCIALA ROMÂNĂ S.A., BRD – Groupe Societe Generale S.A., Banca Transilvania S.A., BANCA DE IMPORT EXPORT A ROMÂNIEI – EXIM BANK S.A., IFN NEXT CAPITAL FINANCE S.A., ING Commercial Finance IFN S.A., RBS Bank (Romania) S.A., RAIFFEISEN BANK S.A., ROMFACTOR S.R.L. și UNICREDIT ȚIRIAC BANK S.A., precum și de către un IFN non-membru.

“Factoringul reprezintă o soluție simplă la problemele complexe de azi, fiind accesibil companiilor din toate domeniile economiei, indiferent de nivelul de dezvoltare. Atât băncile, cât și IFN-urile care oferă factoring pe piața din România demonstrează că și-au adaptat serviciile la nevoile actuale ale economiei, depășind bariera facilităților standard de finanțare. Contextul economic și încăpățânarea noastră de a promova acest produs în ultimii ani l-au transformat în produsul de finanțare „vedetă” pe timp de criză”, declară Bogdan Roșu, președintele ARF.

Declarația domnului Roșu este susținută de datele cu privire la contribuția diferitelor categorii de companii la rulajele înregistrate pe piața de factoring: 40% dintre firmele care au apleat la produsele de factoring în 2011 au cifra de afaceri sub 5 milioane de euro, 27% între 5 și 50 milioane de euro, iar 33% peste 50 milioane de euro. „În timp ce pentru companiile mici motivația principală rămâne accesul facil la o finanțare flexibilă, adaptată necesităților lor, pentru companiile într-o fază superioară de dezvoltare, principalele atuuri ale produsului sunt posibilitatea de externalizare a activităților de colectare și administrare de creanțe și, bineințeles, acoperirea riscului de neplată al clienților. Esențial este că factoringul răspunde unor nevoi diverse și complexe, într-un mediu economic dinamic și plin de provocări”, continuă Bogdan Roșu.

Și din punct de vedere al sectoarelor economice în care activează, companiile care au accesat factoring în 2011 se regăsesc pe o plajă extrem de largă, neexistând, practic, niciun domeniu nesusținut de către jucătorii din piața de factoring. Stabilizarea și dezvoltarea economiei României pe termen mediu și lung sunt dependente în mare măsură de proiectele de investiții. Complementar acestora, este nevoie însă și de soluții performante, adaptate contextului economic actual, care să asigure inclusiv finanțarea pe termen scurt, din ce în ce mai problematică.

În 2011, proiectele mari de investiții, atât private, cât și publice, au fost susținute de factoring, prin asigurarea finanțărilor pe termen scurt, atât de necesare companiilor angrenate pe verticală în aceste proiecte. Fiind vorba de termene mari de plată și nedispunând de capital suficient la acest moment, multe companii nu ar fi putut prelua și duce la bun sfârșit noi oportunități și proiecte fără să aibă asigurat necesarul de finanțare. Astfel, companiile din zona de construcții și lemn (inclusiv infrastructură) au cesionat 21.15% din totalul creanțelor gestionate de companiile de factoring în 2011. 20.33% a venit din zona de metale, chimicale și reciclare, 11.52% din auto și echipamente (inclusiv piese), 10.16% din zona bunurilor de larg consum, iar 9.5% din agricultură și industria alimentară. Companii din IT&C, energie, industria farma, transporturile și nu numai au fost, deasemenea, reprezentate pe piața de factoring în 2011.

Extrem de importantă este și structura pieței în funcție de tipul de produs de factoring accesat. În timp ce factoringul intern cu regres, urmașul direct al scontărilor, și-a menținut supremația, reprezentând 42.63% din piață, o creștere puternică s-a înregistrat de partea factoringului domestic fără regres, care a atins o pondere de 31.82% în 2011, aproape în dublare față de 2010, conform estimărilor ARF. “Dacă luăm în considerare factoringul de export fără regres (13.84%) și factoringul de import (6.69%), care, alături de factoringul domestic fără regres reprezintă un real plus de valoare al pieței de factoring în comparație cu finanțarea tradițională, putem spune că piața s-a maturizat și a înțeles necesitatea și avantajele externalizării serviciilor de colectare și de asigurare prin factoring“, menționează Bogdan Roșu.

Deși pentru 2012 există anumite îngrijorări generale legate de criza de lichidate care va genera întârzieri la plata creanțelor comerciale, membrii ARF rămân consecvenți dezvoltării de o manieră prudentă a pieței de factoring și nu intenționează să înăsprească condițiile de eligibilitate sau să limiteze oferta de servicii de factoring.