Piața de factoring a crescut cu 38% în primele 6 luni

Primele șase luni din 2015 au adus un rezultat pozitiv al pieței de factoring, produsul reușind creșteri consistente pe care nu le-a mai înregistrat din 2010. „Din datele colectate de la membrii ARF, precum și de la alți jucători, putem concluziona că piața de factoring a crescut cu 38% în primele 6 luni, față de aceeași perioadă a anului trecut. Deși creditarea dă semne de dezmorțire , evoluția peste așteptări a factoringului, din nou, devansează tendința de ansamblu. În același timp, rămânem prudenți în așteptări pentru restul anului, întrucât această creștere nu are încă la bază o dezvoltare economică sustenabilă și consistentă, așa cum ne-am fi dorit, ci reprezintă mai degrabă rezultatul eforturilor depuse de bănci și IFN-uri, de a găsi solutii inovative, pentru a oferi factoring cât mai multor companii”, declară Bogdan Roșu, președinte Asociația Română de Factoring (ARF).

În mod firesc, creșterea pieței de factoring ar trebui să urmeze trendul investițiilor din economie și, deci, să aibă la bază, creșterea raporturilor comerciale dintre agentii economici. Din păcate însa, în 2015, investițiile private arată doar o creștere modestă, în timp ce cheltuielile de capital (investițiile publice, unul dintre principalele roluri ale Statului) sunt doar simbolice, statul nereușind să pornească proiecte semnificative, sau să stimuleze întreprinzătorii. Spre exemplu, în timp ce sectorul construcțiilor a crescut cu 10% în primul semestru, din proiecte private, creșterea marilor proiecte de infrastructură și inginerești a fost de sub 1%. Astfel, sumele din buget, pe care nu le-au putut cheltui efectiv principalele ministere responsabile cu investițiile, la rectificare, au fost redirecționate spre anunțatele creșteri de salarii din sectorul bugetar, în timp ce multe firme sunt în pragul șomajului tehnic sau chiar al închiderii activității. Problema este cu atât mai arzătoare cu cât, deși cu un buget pe excedent, statul are, în continuare, plăți restante către firmele private, de peste 260 Milioane RON, dublu față de anul 2014”, explică Bogdan Roșu. „Guvernanții trebuie să înțeleagă că doar prin măsuri adminstrative de stimulare a consumului (care oricum are, deja, un avans semnificativ), economia nu va crește sustenabil, ieșind dintr-o zonă de risc, ci doar se creează aparența de moment a unei bunăstări similare celei dinainte de criza”, mai adaugă Bogdan Roșu.

La mijlocul anului, piața de factoring s-a ridicat la peste 1,5 miliarde de euro, în condițiile în care, în urmă cu un an, nivelul a fost de 1,1 miliarde euro. Cea mai mare creștere a înregistrat-o factoringul intern, cu aproximativ 40%, în special prin proiectele de finanțare a furnizorilor („reverse factoring”). Factoringul de export a crescut și el, cu 15%, fiind susținut în principal de industrie, în timp ce factoringul de import a scăzut cu 13%. „Principala pârghie, prin care instituțiile care oferă servicii defactoring au reușit sa dezvolte piața, a fost orientarea către companiile foarte mari, care lucrează cu mulți furnizori, în special din categoria IMM, și configurarea unor pachete de finanțare pentru acestia din urmă, menite să înlocuiască produse clasice de finanțare, care le-ar fi crescut gradul de îndatorare, le-ar fi adus costuri mai mari și nevoia de a constitui garanții materiale.”, detaliază Bogdan Rosu.

În ceea ce privește evoluția pentru restul anului, membrii ARF sunt rezervat optimiști, având în vedere încetinirea economiei din T2, situația dificilă a agriculturii, dar și potențialele măsuri sociale specifice unei perioade pre-electorale, în detrimentul cheltuielilor de capital. “Ne dorim menținerea evoluției pozitive a pieței de factoring până la finalul lui 2015. Astfel, vom încerca să ne deschidem și mai mult către piață cu soluții flexibile, mai ales către IMM-urile care au foarte multă nevoie de finanțare, direct sau indirect”, precizează Bogdan Roșu.

Informațiile pentru evaluarea pieței de factoring la șase luni au fost furnizate de catre membrii ARF BANCA COMERCIALA ROMANA S.A., BRD – Groupe Societe Generale S.A., Banca TRANSILVANIA S.A., IFN NEXT CAPITAL FINANCE S.A., ING Bank Romania S.A., RAIFFEISEN BANK S.A., UNICREDIT TIRIAC BANK S.A.,  Access Financial Services IFN, precum si EximBank, incluzând, de asemenea, un estimat și pentru ceilalți jucători care nu au răspuns  solicitării noastre.